HomeNieuwsAls wij voor het gemiddelde bestuderen, zullen wij vooral doorsnee blijven.

Als wij voor het gemiddelde bestuderen, zullen wij vooral doorsnee blijven.

Publicatiedatum: 10 mrt. 2018

Als raadslid heb je een taak binnen een gemeente. Je bent een keer gekozen als volksvertegenwoordiger en van die taak probeer je je zo goed mogelijk te kwijten. Dat kan natuurlijk op diverse manieren. Een indeling van raadsleden ben ik eens tegengekomen en die was zowel hilarisch als herkenbaar.

Enkele rollen wil ik eens extra voor het voetlicht brengen omdat die toch het meest herkenbaar zijn en in de meeste raden wel te vinden zijn.

De dossiervreter
De eerste die je vrijwel altijd tegenkomt is de dossiervreter. Die heeft zijn stukken helemaal tot in detail gelezen en weet op de komma nauwkeurig waar alles staat. Soms zelfs beter dat de wethouder of de ambtenaar die het stuk heeft geschreven. Deze raadsleden kunnen mateloos irritant zijn omdat ze niet van stoppen weten tot ze ieder detail hebben uitgespit. Ze kosten veel vergadertijd.

De discussierder
Een raadslid die je ook vrijwel in iedere raad hebt zitten is de discussieerder. Die wil ten alle tijden het debat aangaan en alles bediscussiëren. Wat niet altijd nodig is en soms zelfs vermeden moet worden om de tijd te bewaken. Maar goed, ze zijn er en maken wel de avond voor de publieke tribune interessanter. Dat moet ook gezegd.

De volger
Tegenover die beiden staat de volger. Die zijn onnavolgbaar in hun handelingen en waar ze voor staan. Die volgen alles wat het college zegt of voorstelt blindelings. Geen mening of herkenbaarheid vanuit hun partij te vinden. Zulke raadsleden heb je eigenlijk niets aan. Maar ja, ze zijn er en zoals gezegd, makkelijk voor een college, zeker als ze ook nog in de coalitie zitten.

De verkoper
Dan heb je nog de verkopers. Die “verkopen” hun standpunten aan iedereen die maar iets daartegenover zet. Wealen en dealen zullen we maar zeggen. Och, irritant zijn ze niet, en als oppositie of coalitie kun je er veel gemak aan hebben om eens je meerderheid in de raad te verkrijgen voor een punt die je er anders niet door had gekregen.

 

Het is dan wel eens goed om jezelf een spiegel voor te houden. Welke rol vervul ik? Voldoe ik aan de verwachtingen van mijn achterban? Verdedig ik de uitgangspunten van mijn achterban wel voldoende? Zomaar wat vraagjes die er wel toe doen. Uiteindelijk ben je een gekozen volksvertegenwoordiger die namens een partij met standpunten of beginselen in de raad zit. Die beginselen moet je dan ook wel kenbaar maken op momenten die er toe doen.

Ook binnen de SGP zit er divers pluimage aan raadsleden. Misschien herkent u er wel een.

Voor ons als raadsleden namens de SGP hoort eigenlijk maar een zaak te gelden: doe ik recht aan de grondbeginselen van onze partij, de Bijbel waar alles op gebaseerd is. Dan hoef je niet altijd het hoogste woord te voeren maar er wordt wel wat van je verwacht. Doorsnee is geen optie. Van een SGP’ er mag wat verwacht worden. We hebben een taak die er toe doet.

Ik hoop dat iedere SGP vertegenwoordiger beseft dat hij (en tegenwoordig ook zij) een boodschap heeft die anderen niet hebben. Die mag en moet gebracht worden.  Bestudeerd en onderbouwd met argumenten. En wat mij betreft hoeft dat niet doorsnee, dat zijn er al zoveel.

Nee, dan mag je als raadslid best opvallend zijn. Om je kennis, kunde en de Boodschap die je brengt.

Die Boodschap is het waard.

 

Evert Geluk