HomeNieuwsKoningsdag

Koningsdag

Publicatiedatum: 21 apr. 2018

Heden

Over enkele dagen is het weer zover: Koningsdag. Traditiegetrouw wordt de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd . Een goede traditie vind ik. In het hele Koninkrijk Nederland wordt Koningsdag, voorheen Koninginnedag, gevierd. Bijna iedereen is vrij en er zijn koningsdagactiviteiten, vrijmarkten en feesten in dorpen en steden in het hele koninkrijk. Er zijn kinderactiviteiten met oude spelletjes als koekhappen en grappige sportwedstrijdjes. Meestal zijn het plaatselijke Oranjeverenigingen die de activiteiten organiseren. Nederlanders kleden zich die dag graag in oranje of rood-wit-blauw en in sommige plaatsen worden ook de huizen versierd. Het feest begint vaak met het hijsen van de vlag door de burgemeester bij het stadhuis en een aubade. Aan openbare gebouwen en veel huizen wappert de nationale driekleur met de oranje wimpel. Er zijn oranje tompouces te koop en er wordt oranjebitter gedronken.

Verleden

Koningsdag is niet altijd geweest. De bedenker van Koninginnedag was J.W. Gerlach, de hoofdredacteur van het Utrechts Provinciaal en Stedelijk Dagblad. Hij stelde voor om een nationale feestdag op de verjaardag van prinses Wilhelmina (31 augustus) te organiseren en zag dit als een belangrijk symbool voor de nationale eenheid.

Na het aantreden van koningin Juliana (1948) werd Koninginnedag gevierd op 30 april. Tijdens de regering van koningin Juliana werd 30 april een nationale feestdag. Onder koningin Beatrix (1980-2013) bleef Koninginnedag gevierd worden op 30 april. De viering veranderde wel van karakter. Koningin Beatrix ging met haar familie zelf naar twee plaatsen om festiviteiten bij te wonen. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013 werd bekendgemaakt dat Koningsdag voortaan gevierd wordt op 27 april, zijn geboortedag.

Koningsdag geeft ons een soort binding met elkaar.  Zonder dat we elkaar anders zouden ontmoeten en spreken gebeurt dat op deze dag opvallend genoeg wel. Iedereen spreekt met iedereen en heeft hetzelfde feestelijke gevoel.

Nabije toekomst

Misschien is het wel handig om zodoende ook een Vijfheerenlandendag af te spreken. Wellicht geeft dat dan ook extra binding met elkaar naast de binding die we al hebben.  En mogelijk krijgen we ook een feestelijk gevoel.

U weet dat we hard bezig zijn om een fusie tussen drie gemeenten te realiseren. Dat gaat tot op heden redelijk soepel, wel merk je hier en daar cultuurverschillen. Alleen daarom al zou een Vijfheerenlandendag wenselijk zijn. Dan leren we elkaars cultuur beter kennen en drinken we samen eens een “bittertje”. Maar dat bittertje klinkt ook weer zo bitter, laten we maar een zoet drankje drinken dan.

Nog een Toekomst

Toch zal er nog een Koningsdag zijn. We weten echter niet wanneer die zal komen, wel dat die zal komen. Dat is zeker. Dat zal pas een feestelijke dag zijn voor diegenen die Die Koning verwachten.

Hoe staan wij tegenover Die Grote Koningsdag? Verwachten we die met een feestelijk gevoel of zijn we bang dat die gaat komen. Dat is van cruciaal belang voor uw eeuwige toekomst.

Bent u bereid vraag Hij is Zijn Woord? Deze vraag mag u best wel eens stellen voor uzelf.

Voor de koningsdag 27 april bereiden we ons voor. Wat gaan we doen, wie nodigen we uit, waar gaan we naar toe?

Maar voor die Grote dag? Weet u waar u naar toe gaat? Weet u wat u gaat doen?

Ik wens u die grote voorbereiding van harte toe want als u goed bent voorbereid zal het werkelijk een feestelijke dag worden.

Van harte.

Evert Geluk[i][i] Informatie verkregen van de website: www.immaterieelerfgoed.nl