HomeNieuwsTegen de stroom in!

Tegen de stroom in!

Publicatiedatum: 18 sep. 2017

Na de zomervakantie, als alles en iedereen weer aan de slag gaat is het een goede gewoonte dat de school waar ik werk een jaaropening houdt. Zo ook dit jaar.

Het thema van de jaaropening was: tegen de stroom in. Ik vond het een prachtig thema. Het schetst in vier woorden direct waar we voor staan en tegelijk wat we moeten doen. Toen de dominee, en later ook de directeur van de school dit thema inleidden moest ik onwillekeurig ook aan ons raadswerk denken. Ik zal u uitleggen waarom.

Dit thema geeft aan dat wij als christenen, maar dus ook als SGP als ik het betrek op het raadswerk, ons moeten onderscheiden. Niet door te doen wat iedereen doet. Of mee te gaan met ontwikkelingen waar iedereen zich door laat leiden. Niet dus. Juist door te doen wat we moeten doen en wat wij zelf vinden wat we moeten doen. Onze eigen mening uitvoeren en ons niet laten leiden door de grote stroom.

Dat doen we als SGP al regelmatig. Een eigen mening laten horen. Overigens die niet altijd door iedereen wordt gewaardeerd. We onderscheiden ons daarmee van de grote massa.

Doen we dat dan omdat dat interessant is of ons veel meer oplevert? Nee, dat dan weer niet. We doen dat omdat we een opdrachtgever hebben die dat van ons vraagt. Deze opdrachtgever heeft ons regels en geboden meegegeven waar wij ons als mensen aan dienen te houden. Dat probeert de SGP ook te doen. Zeker lukt dat niet altijd en zeker gaat ook de SGP wel eens mank. Maar de opdracht ligt er wel en die nemen wij serieus.

U heeft al direct in de gaten wat ik bedoel natuurlijk. Inderdaad. God is onze opdrachtgever in dit leven en Hij heeft ons de toen geboden gegeven om aan te houden. Helaas neemt bijna niemand die nog serieus. Overspel “moet kunnen” en begeren is natuurlijk en dus normaal. Zo zijn er nog genoeg geboden die met voeten worden getreden. Neem het gebod Gij zult niet doden. Ten hemel schreiend horen we dan toch de abortuswetgeving aan?

Zo gaat de SGP tegen de stroom in. Wij proberen ons niet te laten leiden door de waan van de dag en met de grote stroom mee te gaan. Ook plaatselijk hebben we wel eens andere keuzes gemaakt dat de meeste andere partijen. Die keuzes zijn weloverwogen en gaan inderdaad wel eens tegen de stroom in. ’t Is niet anders. Onze opdrachtgever vraagt ons om Zijn geboden te volgen en te houden. Dan kun je ook niet anders.

Tegen de stroom in heeft nog een diepgang. De zalm zwemt ook tegen de stroom in en wordt er sterker van om te paaien. Van tegen de stroom in gaan wordt je dus sterker. En dat is zeker waar. Het houdt tegen om mee te gaan en geeft je kracht om te doen wat je hand vindt om te doen. Die kracht heb je overigens niet zomaar. Die krijg je.

God geeft krachten om dat werk te doen. Ook nu weer als na de zomer ons werk weer start. Laten we de ontvangen krachten dan weer benutten en in dankbaarheid het raadswerk weer oppakken.

Ik wens iedereen veel zegen toe op zijn werk en dat geldt voor iedereen, ook buiten de SGP.

Ook dat is tegen de stroom.

Evert Geluk