HomeNieuwsVoorzitten

Voorzitten

Publicatiedatum: 17 mei 2017

Iedere keer als we als presidium de komende informatievergaderingen bespreken, komt dezelfde vraag: wie is de voorzitter deze keer?.

De reden waarom we dit iedere keer even kortsluiten zit hem in het feit dat de afgelopen tijd de twee informatievergaderingen ineengeschoven werden. Bij twee vergaderingen en twee voorzitters is helder wie de voorzitters waren. Nu hebben we nog maar één vergadering en moeten we dus het voorzitterschap afspreken. Dat gaat overigens in goede harmonie, laat dat helder zijn.

Voor het bepalen van de voorzitter bekijken we de agenda’s van de vergadering. Staan er meer agendapunten op die voorheen in de info vergadering 1 thuis horen? Dan ben ik geen voorzitter. Staan er veel agendapunten op die in de voormalige info 2 vergadering thuis horen? Dan mag ik voorzitter zijn. En dat is leuk, maar soms ook zwaar.

Leuk, omdat je de leiding hebt, je mag presideren zoals dat netjes heet.

Zwaar, omdat er deelnemers aan de vergadering zijn die zich niet altijd netjes aan de regels houden en dan moet je ingrijpen als voorzitter. Ook de tijdsbewaking van de agendapunten van de betreffende vergadering speelt een belangrijke rol. Krijgt ieder agendapunt voldoende aandacht of kap je het te snel af? Soms moet je een agendapunt wel eens langer in bespreking laten omdat het een inhoudelijk zwaar onderwerp. Of soms speelt een onderwerp onder de inwoners en kunnen de emoties hoog oplopen. Dan wil je wel iedereen aan het woord gelaten hebben. Dat is wel zo galant. Maar dan valt het niet mee om de afgesproken tijd vast te houden. Het loopt dan wel eens uit.

Zo kun je als voorzitter een vergadering redelijk sturen en dat is mooi om te zien. Zeker als het allemaal gaat zoals jij in gedachten had. Dan kun je gewoon genieten van een mooie en fijne vergadering. Gelukkig hebben die de overhand op die vergaderingen waar met een wat minder prettig gevoel op terug kijkt. Maar ja, it’s all in the game zullen we maar zeggen.

Naast dat ik een informatievergadering mag voorzitten ben ik tevens voorzitter van onze eigen fractie. En dat is een mooie functie waar ik trots op ben kan ik u zeggen. Trots op mijn fractie ook dat ik die mag leiden.

Onze fractievergaderingen verlopen eigenlijk altijd in een zeer goede sfeer en harmonie.

Zijn we het dan altijd helemaal eens met elkaar? Gelukkig niet. Inderdaad, gelukkig niet. Want als je het altijd eens bent met elkaar is er niemand die je scherp houdt en je af en toe eens terugfluit als je het niet juist ziet of juist beoordeeld. Dan moet je blij zijn als voorzitter dat er iemand in je fractie eens gewoon vraagt waarom we dat zo vinden en waarom iets zo zal moeten. Maar zoals gezegd, we hebben altijd respect voor elkaars mening.

In fractievergaderingen loop je tegen hetzelfde aan. Is ieder agendapunt voldoende aan de orde geweest en heeft iedereen zijn zegje kunnen doen? Ook daar geeft dat wel eens spanning want de tijd gaat door en iedereen wil niet diep in de nacht thuiskomen. Uiteindelijk hebben we ook nog een thuisfront die op ons wacht.

Maar alles overziend ben ik wat voorzitten betreft een tevreden mens.

Laten we dat dan vooral zo houden. Als iedereen nu de spelregels van een vergadering nog eens goed doorneemt en zich daar ook aan houdt heeft de voorzitter ook eens een makkie!

 

Evert Geluk